De Costa Blanca

Welkom aan de Costa Blanca, een plek waar uw dromen uitkomen

Het contrast van de goudgele stranden met het altijd groene en ongekend mooie achterland wordt door de Spanjaarden de ‘Levant’ genoemd (het land van de zonsopkomst).
Spaanse gewoonten als de eetcultuur, de mooie Spaanse wijnen en de siësta wilt u toch graag overnemen? En dat gaat sneller dan u denkt.

De Costa Blanca is ideaal om te wonen of een 2e woning te bezitten.

Een passende naam voor een streek waar de zon bijna altijd schijnt met ruim 300 dagen zon per jaar. Zelfs in de wintermaanden is het vaak mogelijk om op het strand te liggen en te genieten van de warme zonnestralen.
De Costa Blanca Noord valt onder de regio Valencia en provincie Alicante. Bekende steden zijn onder andere Denia, Jávea, Moraira, Calpe, Altea, Albir, La Nucia, Benidorm, Villajoyosa en Alicante.

Het landschap van de gehele Costa Blanca (noord en zuid) wordt gekenmerkt door een kustlijn van ruim 200 kilometer met veel fijne stranden, een blauwe Middellandse Zee, indrukwekkende bergketens en meer dan 300 zonnedagen per jaar. De kust wordt wit genoemd wegens de uitbundige amandelteelt.

Het is een prachtig stukje Spanje en een uiterst aangename streek die jaarlijks miljoenen reizigers trekt. Het heeft een uitstekende infrastructuur, is rijk aan allerlei sport- en golfcomplexen en spa’s. Reizigers van alle leeftijden kunnen aan de Costa Blanca de bestemming vinden die ze zoeken.
Er is voor elk wat wils, van cultuur tot gezellige terrasjes, bezienswaardigheden, lange stranden, mogelijkheden tot sporten, watersport, prachtige binnenlanden met mooie bergen en leuke dorpen om te bezoeken.

Algemeen

De Costa Blanca is onder te verdelen in een noordelijk en een zuidelijk deel.
Het noordelijke deel van deze Costa ligt tussen Denia en Alicante.
Het onderscheidt zich vooral door prachtige flora en fauna, maar er zijn ook talloze mogelijkheden op het gebied van cultuur, sport, recreatie en uitgaan.

De kust en het achterland zijn buitengewoon mooi, vooral tussen Denia en Altea.Het zuidelijke gedeelte ligt tussen Alicante en Dehesa de Campoamor.

In het zuidelijk gedeelte van de Costa Blanca vindt men de plaatsen Guardamar Del Segura, La Mata, Orihuela Costa en Torrevieja met fijne zandstranden, naaldbossen en zoutmeren in de omgeving van de kust.

In dit gebied zijn vele groene oasen en hier bevinden zich twee grote natuurlijke zoutwater meren welke de grootste zijn van heel Europa.

Guardamar del Segura aan de kust, in het midden van de Costa Blanca Zuid heeft de ruimte met brede stranden en duinen.

Costa Blanca Noord - Marina Alta

Gebergtes en steile afgronden met ondergrondse grotten typeren dit gebied. Grotten ontstaan door stromingen van watervallen uit de achterliggende bergen.

Moraira is bekend bij velen en heeft een aantrekkingskracht voor tweede huisbezitters. Het jaar rond is het leven hier geweldig te noemen. Hetzelfde geldt ook voor de plaats Javéa en de urbanisatie “Cumbre del Sol”. Calpe bezit de markante rotspunt de “Ifach” en is hét herkenningspunt in de wijde omgeving. Op 70 km ten noorden van de luchthaven Alicante en op 120 km ten zuiden van de luchthaven van Valencia, ligt Calpe.

Beschut door de Rots van Ifach is Calpe een bekende toeristische bestemming, opvallend door haar schone stranden, natuurlijke pracht en kliffen. De gigantische rots in de zee is het representatieve voorbeeld van de Costa Blanca en is van overal te zien.

Het oude vissersdorpje, de musea en mooie urbanisaties hebben de perfecte match van geschiedenis met een modern karakter. Er bestaan spectaculaire routes die u rond het natuurlijk park van Ifach leiden, tot aan de top van de rots. Vanaf de boulevard van “Principe de Asturias” die rond het park loopt, is het genieten van een prachtige zonsondergang.

De sportieveling kan in de Marina Alta natuurlijk terecht voor alle watersporten, maar ook wandelaars, mountainbikers, tennissers en golfers vinden een groot aanbod. De strandliefhebber kan op vele plaatsen terecht voor lange fraaie en schone zandstranden. Op zoek naar een privéstrandje? Zeker buiten het seizoen is dat niet moeilijk te vinden, langs de gehele kust zijn er veel 'Calas' zoals de Spanjaarden dat noemen, verborgen mini rots- en kiezelstrandjes. Kortom, er is voor ieder wat wils........

Costa Blanca Noord - Marina Baja (Baixa)

De kustlijn is afwisselend rotsachtig en vlak, met o.a. het oude kunstenaarsdorp Altea en haar winkeltjes of het kiezelstrand van Albir met de gezellige eetgelegenheden en de sfeervolle boulevard.

Wie aan de oude binnenstad van Altea een bezoek brengt, zal genieten van het prachtige plein bij de kerk Nuestra Señora del Consuelo en het indrukwekkende uitzicht op Altea, de Middellandse Zee en het verderop gelegen Benidorm. Dit plein is bijzonder gezellig, zeker als de avond valt. De terrassen van de vele restaurants zitten hier dan ook vrijwel elke avond vol.

Behalve het plein vallen hier ook de straatjes op met de vele witte huisjes. Deze straten stammen uit de tijd dat de moren hier de scepter zwaaiden en veel huizen zijn nog redelijk in de oorspronkelijke staat. Een wandeling door de met kiezels ingelegde wandelpaden en trappen is zeker de moeite waard.

Rondom Altea treft u veel urbanisaties met de mooiste villa's en appartementen, vooral in de buurt van het nabijgelegen Altea la Vella en Altea Hills. Vrijwel alle woningen in deze hoger gelegen gebieden hebben een voortreffelijk uitzicht op Altea, de baai, de bergen en de skyline van Benidorm.

U treft verder uitgebreide stranden aan van fijn zand in Benidorm. Na deze bruisende vakantiebestemming verdwijnen de bergen langzaam in de verte en wordt het land vlakker met kilometers zandstrand. Opvallend in Villajoyosa zijn de indigo, okergeel en groen gekleurde gevels van de huizen. Ooit dienden ze ter oriëntatie voor van zee terugkerende vissers. Het strand van El Campello trekt ook veel bezoekers voor een dagje genieten van de Spaanse zon.

De stranden

De Costa Blanca is een geliefde bestemming vanwege de prachtige witte stranden, mooie baaien, het mooie weer en de aangename temperaturen. Het biedt uitgestrekte zandstranden voor de liefhebbers van zon en zee.
Fijne zandstranden en ruige kliffen wisselen elkaar af, met daartussen beschutte baaien. Ook zijn er hele mooie rustige rotsstrandjes te vinden waar men heerlijk kan snorkelen en duiken. De stranden worden omringd door met dennenbomen begroeide duinen en veel stranden hebben rondgeslepen kiezels. Er zijn talrijke plekjes die alleen bereikbaar zijn met kleine bootjes.

Het binnenland

Maar de Costa Blanca heeft meer dan witte stranden. Het kent ook schitterende landschappen met indrukwekkend bergen. Trek het binnenland in en geniet van het nog onbedorven traditionele ‘echte’ Spanje. Woeste bergen vloeien over in groene glooiende heuvels met uitgestrekte wijnvelden, pijnbomen, olijfbomen, amandelbomen en de onvergetelijke geur van fruitbomen vol met sinaasappelen, citroenen.
Als in Noordwest Europa de temperaturen vaak nog onder nul blijven, geurt hier al de prachtige bloesem aan de amandelbomen. Eind februari zijn de eerste knoppen te zien en ontstaat een ware pracht van bloesem.

Geniet naar hartenlust van de kleine dorpjes die de bergen verstoppen, de rustige vissersdorpjes, de leuke pittoreske stadjes of bezoek Benidorm, één van de meest moderne en bruisende kuststeden met een spectaculair nachtleven. Er zijn talrijke jachthavens en ontelbare voorzieningen langs de hele kustlijn zodat u kunt genieten van de zee en het wateraanbod.

Liefhebbers van golf kunnen er zeker van zijn dat ze hier golfbanen vinden met de allerbeste voorzieningen.
Het binnenland van de Costa Blanca is een cultureel erfgoed bezaaid met archeologische vondsten en vele mogelijkheden tot ontspanning en sport die door het milde klimaat het hele jaar door mogelijk zijn. Ook is er een ruim aanbod van bezienswaardigheden, zoals kerken, kastelen, bijzondere dorpen en natuurparken.

Woning in spanje

Het Spaanse leven is aangenaam ontspannen mede dankzij het heerlijke klimaat.
De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Er wordt net als in Nederland hard gewerkt, maar met minder stress.
Spaanse gewoonten als de eetcultuur, de mooie Spaanse wijnen en de siësta wilt u toch graag overnemen? En dat gaat sneller dan u denkt.
De Costa Blanca is ideaal om te wonen of een 2e woning te bezitten.
Een passende naam voor een streek waar de zon bijna altijd schijnt met ruim 300 dagen zon per jaar. Zelfs in de wintermaanden is het vaak mogelijk om op het strand te liggen en te genieten van de warme zonnestralen.

Het is heerlijk om relaxed door het leven te gaan en dat doet men in het algemeen in Spanje. Dat heeft uiteraard ook een keerzijde. Het is moeilijk om met een Spanjaard afspraken te maken. Hij leeft bij de dag, heeft geen agenda of wil deze niet gebruiken.
Het liefst belt hij op de dag zelf of hij een uur later zich kan melden.
Dat zijn we niet gewend, maar u moet de stress achter u laten.
Dan gaat u vanzelf minder ongeduldig worden en de zaken meer op hun beloop laten.

Culinair

Aan de Costa Blanca is een overvloed aan heerlijke restaurants. Vooral in de kustplaatsen is het bijna onmogelijk kiezen tussen de vele visrestaurants. Maar ook de bergplaatsjes hebben hun “pareltjes”op gastronomisch gebied.
Wordt het een lichte lunch of een menu del dia met een wijntje van de Mendoza Bodega of een goed diner later op de avond. Alles is mogelijk en de rekening valt meestal wel mee.
Specifieke Spaanse gerechten zijn de tortilla (een gevulde omelet met aardappels), paella Valencia (rijstgerecht met o.a. zeevruchten en kip), gazpacho (koude soep met groenten en kruiden) en verschillende cocidos (stoofpotten). Een typische Spaanse drank is de sangria, rode wijn aangemaakt met suiker, sinaasappel en diverse soorten vruchten. Aan de drank zijn verschillende soorten alcohol toegevoegd. Zowel aan de kust als in het binnenland hebt u de mogelijkheid de rijke gastronomie en de wijnen die in bodega's worden geproduceerd te ontdekken.

Het Klimaat

Het klimaat kenmerkt zich door de milde zomers en de warme winters met een gemiddelde temperatuur over het hele jaar gemeten van 19°C . De temperatuur aan de Costa Blanca wordt op een natuurlijke wijze gereguleerd door invloed van de Middellandse Zee en het bergachtige achterland. In de wintermaanden is de gem. temperatuur 16°C en in de zomermaanden 30°C. De Costa Blanca kent de meeste zonuren van Europa met ruim 300 dagen per jaar zon.

Door dit klimaat en door de aanwezigheid van een aantal natuurlijke zoutmeren is er een microklimaat ontstaan waarin de temperaturen en het jodiumgehalte in de lucht hoog zijn en de luchtvochtigheid zeer laag. Mede hierdoor is deze regio volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) als een zeer gunstige verblijfplaats te beschouwen en aan te raden aan mensen met medische aandoeningen zoals artrose, reuma, astma, allergieën, huidaandoeningen en diverse hart- en vaatproblemen.

Gezondheidszorg

De medische zorg is in heel Spanje over het algemeen goed en vergelijkbaar met die van Nederland. Men kan niet alleen terecht bij openbare ziekenhuizen, maar ook bij privéklinieken. Een aantal van deze privéklinieken rond Benidorm staan bekend om hun specialismen en veel Nederlanders laten zich hier medisch behandelen. Er zijn veel Nederlandse artsen werkzaam aan de Costa Blanca. Residenten hebben gewoonlijk hun eigen huisarts en tandarts in de eigen taal.

Cultuur

De Costa Blanca heeft in de loop der eeuwen allerlei culturen aangetrokken.
Voordat de Moren er de macht grepen, hebben de Grieken en de Romeinen er voet aan wal gezet.
Van deze rijke historie zijn vele overblijfselen te bewonderen in vooral het binnenland, waaronder kerken, paleizen, Moorse kastelen, ruïnes, archeologische vondsten en musea.
Verder kenmerken de karakteristieke dorpjes het achterland van deze streek en zijn er veel openluchtvoorstellingen, oude gebruiken en traditionele feesten.
Een van de bekendste feesten is het naspelen van de slag tussen de Moren en de Christenen.

De Mooren en Christenen feesten vinden in Denia plaats tussen 13 en 16 augustus. Het wordt gevierd als eerbetoon aan de culturen.
Hoogtepunten zijn het aan land komen en het aanraken van de roos, net als het gala waar de Mooren en Christenen ook hun tradities voortzetten, zoals de muziek die hier te luisteren is. Het feest is een aanvulling van het feest ter ere van San Roque dat bestaat uit een mis, de zegening van het brood, het heilige maal en de optocht.

In Javea vinden de feesten van de Mooren en de Christenen plaats in juli. Het is een feest met veel muziek en kleur, waarbij verschillende acts plaatsvinden zoals de tocht door de straten van Duanes de la Mar om offers te brengen aan San Jaume.
Verder is er de overval van de Moorse troepen, de strijd tussen de Mooren en de Christenen en de overhandiging van de sleutels aan de Islamistische koningen. Verder zijn er verschillende activiteiten voor kinderen, een middeleeuwse markt en verschillende optredens van bands.

De feesten in Calpe vinden sinds 1977 plaats tussen 17 en 22 oktober. De feesten zijn georganiseerd door de vereniging van de Mooren en de Christenen in samenwerking met de commissie van de feesten ter ere van Santísimo Cristo del Sudor.
Tijdens deze dagen zijn er verschillende religieuze, populaire en historische acts.

Terra Mitica en Terra/Aqua Natura

Terra Mitica is een schitterend familiepark aan de Costa Blanca bij Benidorm met overweldigende attracties. Zeker de moeite waard om dit themapark te bezoeken. Het park draait volledig rond de historische culturen van het Middellandse Zeegebied.
Terra Natura bij Benidorm is trots een voorloper te zijn in de nieuwe generatie dierentuinen welke staan voor grotere en meer natuurlijke leefomgevingen voor de dieren, afgesloten door glas in plaats van hekken. Het park is opgedeeld in 4 zones met meer dan 1500 dieren en 1200 planten.
De dag is pas echt compleet voor de kinderen met een bezoek aan Aqua Natura. Dit waterpretpark maakt deel uit van Terra Natura.

Luchthavens

U heeft de keuze uit twee luchthavens. Afhankelijk van uw woon–of verblijfplaats kiest u voor Valencia (Manises) of voor Alicante - Elche Airport. Alle bekende luchtvaartmaatschappijen vliegen hierop. De autoverhuur bedrijven zijn er in ruime mate vertegenwoordigt.


Contact opnemen